Klompenlappen door Rien de Groot (2)


Vorige foto | Volledige grootte | Terug naar het album | Volgende foto

Bij reparaties voor de klanten waren daar ook klompen bij, dikwijls was de schulp van de klomp gescheurd, er was daar een speciale stalenband voor te koop, deze werd over de gebarsten schulp geslagen.

Voor ons eigen klompen had Vader een ander, tijdrovender middel.
Over de gescheurde schulp maakte hij een zaagsnede, trok daar een staaldraad over en bevestigde die, aan de spijker links en rechts van de klomp, die daarna verder in de klomp werd geslagen. Op school bij een ruzie heb ik er nooit gebruik van gemaakt.
Ook heeft Vader voor mijn zusjes, slippers gemaakt met een riempje zelfs.
In de jaren '40 brachten wij houtblokken naar de Klompenmaker, om er klompen van te laten maken.
We kregen van Vader een latje mee waarop de dieptemaat was aangetekend.
Wanneer de klompen klaar waren, haalde we die later zelf weer op, te voet en natuurlijk lopend op klompen. Soms bij klompenmaker, de Spijker in Volkel.
In het werkhuis werd een machine gemaakt, een eindeloze schuurband, van aan elkaar gelijmd vliegtuigdoek, doek afkomstig van de zweefvliegtuigen. Hierop werd schuurpapier gelijmd, waarmee we zelf de klompen schuurden.
De loopwieltjes van de schuurinstallatie waren ook afkomstig van de zweefvliegers, die geland waren op 16 september 1944 op de Hoenderbosch.
Het beschilderen van de klomp deden we zelf met de door Amerikanen achtergelaten verf.
Voor Sinterklaas ,,zetten we de Klomp” 's avonds vulden we die met een wortel,
en de volgende dag vonden we de wortel terug bij de geit, en wat zat er in de klomp ? Ik kan het me niet meer herinneren!
Ieder jaar gingen we rond Sinterklaastijd kijken naar de winkel Manufacturen van Fa.Bergmann, Schaftstraat A89. Daar stond een levensgrote Sinterklaas en Zwarte Piet in de etalage opgesteld. Maar ook een, voor het oog, door de winkelruit gegooide klomp.

De klomp was over de lengte doorgezaagd, de ene helft aan de binnenkant de andere helft tegen de buitenkant van de winkelruit gelijmd en barsten op de ruit getekend.
Als vrijwilliger bij het Historisch Openlucht Museum Eindhoven (HOME), loop ik op de in mijn in bezit zijnde klompen maar moest toen eerst de beschildering verwijderen.
Van een paar bij Philips aanwezige klompen, plaatste ik er eentje op 5 dec. op het bureau van de chef gevuld met afval van een productieproces, wat er uitzag als stro, met een briefje met de tekst: ,,Vol verwachting klopt ons hart.”
De chef dacht dat het een truc van de afdelingsbaas was, deze wist echter van niets, niemand had dit van mij verwacht, maar de chef zorgde wel voor wat lekkers.